Arbeidsongeschiktheidsverzekering kiezen wat moet je overwegen

Bij het kiezen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering om je te dekken wanneer je een letsel of ziekte lijdt, zijn er veel dingen om te overwegen. Met zoveel verschillende beleidsopties kan het moeilijk zijn om te zeggen wat nodig is en wat niet. Om te helpen, hebben we het beperkt tot de top 5 dingen om te overwegen bij het kiezen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten via de werkgever of individueel

Als je overweegt een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, heb je mogelijk de mogelijkheid om dekking te krijgen via je werkgever. De meeste van deze plannen beperken echter de handhaving van dekking. Het enige voordeel van deze langdurige arbeidsongeschiktheidsverzekeringen is dat ze goedkoop of soms zelfs gratis zijn. Je werkgever betaalt het grootste deel, soms zelfs alles, van de premie. Een betere optie, als je het je kunt veroorloven, is om je eigen individuele polis te kopen. Zorg er ook voor dat u zowel op korte als op lange termijn arbeidsongeschiktheidsdekking hebt. Als je een individuele arbeidsongeschiktheidsdekking koopt, worden de premies gebaseerd op een aantal factoren, waaronder leeftijd, gezondheid en beroep. Individueel gekochte polissen zijn duurder, maar je krijgt waar je voor betaalt. De details van je dekking kunnen sterk variëren, afhankelijk van of je het zelf of via je werkgever koopt of niet. Het is het beste om beide opties te controleren om er zeker van te zijn dat je de beste dekking voor je omstandigheden krijgt.

De definitie van je arbeidsongeschiktheid

Er zijn veel verschillende manieren om arbeidsongeschiktheid te definiëren. Zorg er dus voor dat je de definitie die door je verzekeringsmaatschappij wordt gebruikt, volledig begrijpt. De meeste polissen hebben een tweeledige definitie van arbeidsongeschiktheid. In eerste instantie zal de arbeidsongeschiktheid norm worden gedefinieerd als de verzekerde werknemer die niet in staat is om de taken van zijn “eigen beroep” uit te voeren. Dit verwijst naar het werk dat ze uitvoeren op het moment dat ze arbeidsongeschiktheid raakten. Na een bepaalde periode, meestal 24 maanden, zal de standaard van invaliditeit verschuiven naar een moeilijkere standaard. Dit wordt gedefinieerd als de verzekerde werknemer die niet in staat is om “enig beroep” uit te voeren. Met andere woorden, de norm “Elk beroep” betekent dat de werknemer moet bewijzen dat hij niet in staat is om überhaupt te werken. Verwarrend, toch? Daarom is het het beste om eerst de definitie van arbeidsongeschiktheid te leren, voordat je verder in de kleine lettertjes duikt.

Draagbaarheid

Als je je arbeidsongeschiktheidsverzekering via je werkgever koopt, vraag dan of je die verzekering kunt behouden als je het bedrijf verlaat. Als je verzekering niet-draagbaar is, zal deze je niet volgen als je toevallig je baan verlaat voor een ander. Het hebben van een draagbare verzekering geeft je gemoedsrust dat je gedekt bent, ongeacht waar je werkt. Hoewel niet veel arbeidsongeschiktheid polissen die via een werkgever zijn gekocht, draagbaar zijn, is het zeker iets waar je naar moet kijken. Als overdraagbaarheid belangrijk voor je is, kun je overwegen om zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Je premie

Premies variëren ook afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij. Met sommige polissen kun je een premie vastzetten, terwijl andere dat niet doen. Deze opties verschillen sterk, dus zorg ervoor dat je degene kiest die het beste bij je situatie past. Met een gegarandeerde verlenging kun je verlengen zonder wijzigingen aan te brengen in je dekking, maar je premie kan fluctueren. Een niet-opzegbaar beleid betekent dat je dekking en je premies niet kunnen worden gewijzigd, ervan uitgaande dat je je premies op tijd betaalt. Zorg er ook voor dat je erachter komt of premies worden kwijtgescholden tijdens een gekwalificeerde arbeidsongeschiktheid. Er zijn verschillende soorten verzekeringsmaatschappijen waar je een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan afsluiten, kijk eens op Tulpenfonds