De lease auto van je dromen

Duurzaamheid staat steeds meer centraal in onze samenleving en duurzaam rijden is dan ook een steeds groter onderdeel daarvan. Duurzaam rijden is echter niet de goedkoopste optie. Toch is het niet onmogelijk. Ondanks dat een Tesla niet de goedkoopste investering is, kan het je op lange termijn wel geld besparen. Wanneer je een volledig elektrische auto rijdt, heb je niet langer benzine of diesel kosten. Bovendien zijn de onderhoudskosten van een elektrische auto lager. Er zitten minder bewegende onderdelen in de auto wat resulteert in minder slijtage. Daarnaast profiteren elektrische rijders ook van fiscale voordelen. Je betaald namelijk lagere MRB (motorrijtuigenbelasting) en lagere BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen). Wil jij nu ook elektrisch rijden? Ontdek hier hoe.


De zakelijke rijders


Het zakelijk leasen van een elektrische auto is wellicht de meest ideale optie. Je huurt dan vanuit je werkgever of eigen bedrijf een auto. Het leasecontract staat dan dus op naam van de zaak. Het voordeel hiervan is dat dergelijke kosten aan de auto, zoals onderhoud, verzekeringen of reparaties allemaal aftrekbaar zijn. Indien je een rondrijdt in een vrij dure elektrische auto, kan er daarnaast belastingvoordeel verschaft worden. Je betaald dan minder inkomstenbelasting, om zo duurzaam rijden te stimuleren. Echter, wanneer je meer als 500 kilometer per jaar rijdt voor privédoeleinden wordt de auto beschouwd als inkomen. Dan zul je weer meer belasting moeten betalen, dus je kunt er niet overal mee naartoe rijden.


Leasen voor de particulier


Indien het vanuit je werk niet mogelijk is en je meer kilometers wilt rijden, dan is wellicht private lease een optie. Voor een vast bedrag per maand rijdt je een nieuwe auto vanuit de leasemaatschappij. Je betaald hiernaast alleen de brandstof. Ook hier zijn de kosten van de verzekering, onderhoud, wegenbelasting en reparaties inbegrepen. Je huurt de auto dan vaak voor een minimale periode van 24 tot 60 maanden. Dit leasecontract kan daarna verlengd worden of je kunt besluiten om een andere auto te rijden. Je kunt niet gemakkelijk onder de contract periode uit komen. Mocht het leasen je niet bevallen, zul je de overige leaseperiode moeten afkopen. Het voordeel hiervan is dat wanneer je contract afloopt je de auto alleen maar hoeft in te leveren. Het restwaarderisico ligt bij de leasemaatschappij en jij hoeft je dus geen zorgen te maken over de waarde van de auto.

Een financial lease


Wil je na de leaseperiode toch wel graag eigenaar worden van de auto? Dat kan met financial lease. Dit is een huurkoopcontract, waarbij dus eerst voor een bepaalde periode de auto huurt om hem vervolgens over te kopen. Bij zakelijk leasen zien we dit wel vaker voorkomen, maar leasemaatschappijen bieden dit ook steeds vaker aan de particulier aan. Bij de particulier kan dit soms nog onder private lease vallen, omdat de naam geen bescherming heeft. In het contract hoort de financial lease dan uitgebreid uitgewerkt te zijn. Kijk hier dus goed naar.