Deze producten zet Nederland op internationaal transport

In Nederland staat handel voorop. In de top tien van landen waarmee wij het meeste handel drijven staat uiteraard Spanje. Dit is een van onze belangrijkste handelspartners. Internationaal transport gaat dan ook geregeld die kant op. Bovendien hebben wij als land een goede band met onze buren aan de zuidelijke kust. Veel van onze producten gaan op internationaal transport die kant op. 

Welke producten

internationaal transport

Nederland exporteert veel en daarin gaat het niet om een specifieke productgroep. In totaal voeren we voor € 14,8 miljard naar Spanje per jaar. Het gaat dan om onder andere chemische producten, voeding en levende dieren, machines en vervoermateriaal. 

Uiteenlopende producten

Dit zijn vrij brede productgroepen maar je kunt met name denken aan chemische producten die gebruikt worden om rubber te maken. Dat is een specialiteit van Nederland. We leveren ook veel vee en veevoer aan het zuiden. Maar wat halen wij nu uit Spanje voor hier?

Importeren uit Spanje

Niet alleen sinterklaas halen wij elk jaar uit Spanje deze kant op. Nederland importeert namelijk ook een hoop producten uit Spanje. Het gaat dan met name om producten die wij hier niet of niet gemakkelijk kunnen produceren.

internationaal transport

Spanje exporteert bijvoorbeeld veel fruit. Sinaasappels en aardbeien groeien daar beter dan op andere plekken in Europa. Met name in het Noorden van Europa groeit nooit een sinaasappel in het wild. En waarom iets zelf doen als de expertise duidelijk bij een buurland ligt? Samenwerking is dan logischer.