Outplacement: ontdek nieuwe passies

Nu dat COVID-19 een deel van onze werkelijkheid is geworden is er veel onzekerheid in betrekking tot werk. Sommige bedrijven moeten (tijdelijk) sluiten of krijgen minder werk waardoor harde keuzes gemaakt moeten worden. Een van de manieren om als bedrijf te zorgen dat je je staande kunt houden is door in te korten op het personeel. Hoe gaat het nu verder als je een van de ongelukkige bent die ontslagen is?

Wat is outplacement?

Outplacement betekent dat je met behulp van een coach gaat zoeken naar een nieuwe baan bij een ander bedrijf. Als jij je niet meer op je plaats voelt bij je huidige werkgever, een arbeidsconflict hebt die niet opgelost kan worden of ontslagen wordt vanwege een reorganisatie dan kan outplacement een oplossing zijn voor jou! Outplacement biedt de kans om onder begeleiding van een professional te ontdekken hoe jij jouw talenten nog meer kunt benutten.

Hoe werkt outplacement?

Doordat iedere persoon en situatie anders zijn zal outplacement een persoonlijke aanpak vereisen. Hoe het traject verloopt en ingevuld wordt, wordt grotendeels beïnvloedt door jezelf. Het traject kan onder andere bestaan uit: coaching sessies, trainingen en huiswerkopdrachten. De eerste stap zal altijd een intakegesprek zijn om te peilen wat de verwachtingen van het individu zijn en samen een plan van aanpak op te stellen.

Hoe ziet een traject eruit?

Over het algemeen bestaat een traject uit 4 fasen, afhankelijk van je situatie kan het zijn dat je aan bepaalde fasen juist minder of meer aandacht besteedt.

  1. Transitie: Meestal vindt het outplacementtraject plaats na een vervelende werkervaring, zoals een ontslag, reorganisatie of arbeidsconflict. Dit is een gebeurtenis die bepaalde negatieve emoties met zich mee kan brengen. Dus is het belangrijk om even de tijd te nemen om deze emoties te verwerken.
  2. Zelfonderzoek: Een nieuwe start maken is niet makkelijk maar je zult jezelf een aantal vragen moeten gaan stellen, zoals: “Wie ben ik?”, “Waar liggen mijn talenten?”, “Wat wil ik doen?”. Als je je hierop voorbereidt zal het zoeken naar nieuw werk een stuk makkelijker verlopen. Mocht je hier alsnog niet uitkomen, dan kan een beroepskeuzetest mogelijk antwoorden bieden.
  3. Sollicitatietraining: Het is mogelijk dat er sprake is van een lange periode sinds de laatste keer dat je gesolliciteerd hebt. Dan zal het fijn zijn om hier samen met je coach aandacht aan te besteden, zeker omdat de laatste jaren veel veranderd is op dit gebied. In deze fase zul je samen antwoorden zoeken op vragen zoals: “Hoe vind ik vacatures?”, “Wat maakt een goede CV?”, “Wat kun je beter wel of niet zeggen tijdens het sollictatiegesprek?”.
  4. Zoeken naar een baan: Tijdens de laatste fase zul je een begin maken aan het echte werk, namelijk vacatures vinden en solliciteren. Ook in deze laatste fase zal je coach er zijn ter (mentale) ondersteuning of om je bijvoorbeeld te helpen met de zoektocht naar passende vacatures. Het voordeel van outplacement is dat je het niet alleen hoeft te doen!

Bron: All4people